Lääketehtaan laatua

Luomurohdoksia sopimusviljelmiltä

Hankintatukun käyttämät rohdoskasvit viljellään pääosin yrityksen omilla sopimusviljelmillä Itä-Suomessa GAP (Good Agricultural Practice of Medicinal and Aromatical Plants) -kansainvälisen laatujärjestelmän ohjeita noudattaen.

Uusien yrttien ja rohdosten tutkimusprojektit on keskitetty Mikkeliin, jossa laaditaan tutkimussuunnitelmat yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Ympäristöntutkimuksen osastoon kuuluvan Ekologisen tuotantoaseman kanssa. GAP -laatujärjestelmän ohjeita sovelletaan jo viljelyn kenttäkokeisiin. Viljelykokeiden tuloksia hyödynnetään laadukkaiden ja puhtaiden suomalaisten yrttien ja rohdosten tuottamiseksi.

Lääketehtaan tuotanto automatisoitu

Rohdosvalmisteiden ja ravintolisien valmistus edellyttää tarkkaa ja valvottua tuotantoprosessia ja huippuluokan konekantaa. Hankintatukulla on käytössään nykyaikaisia tabletointi-, kapselointi- ja muita farmasian alan erikoiskoneita. Vuosituotanto on yli 300 miljoonaa tablettia ja kapselia pakattuina turvallisiin ja asiakasystävällisiin lääketölkki- tai läpipainopakkauksiin.

Yrttien ja rohdosten uuttaminen edustaa vaativaa nesteiden tuotantoteknologiaa. Viimeksi käyttöön on otettu yrttien ja rohdosten hyödyntämiseen pohjautuva voiteiden, geelien, shampoiden ja hoito- aineiden tuotantolinja.

GMP laatu- ja tuoteturvallisuusjärjestelmä tuotannon perustana

Hankintatukku Oy:n tuotannossa noudatetaan lääketehtaille laadittuja ohjeita, jotka määrittelevät täsmällisesti eri tuotantovaiheet ja niihin kytkeytyvän tarkastusjärjestelmän. Tämä laatu- ja turvallisuusnormisto, engl. GMP eli Good Manufacturing Practice, on tarkoitettu varmistamaan tuotteiden korkea laatu ja ehdoton tuoteturvallisuus. GMP -laatu ja turvallisuusjärjestelmä kattaa yrityksen kaiken toiminnan kuten henkilöhygienian, raaka-aineiden käsittelyn, kaikki erilliset tuotantovaiheet, merkitsemisen, hyväksymisen ja hylkäämisen. GMP -ohjeiston noudattamista valvoo Lääkelaitos.

Korkean hygieniatason ylläpitämiseksi tehtaassa käytetään mm. puhtausvyöhykkeitä, sulkualueita, erillisesti ilmastoituja tuotantotiloja ja täysautomaattisia pakkauslinjoja sekä koulutetaan jatkuvasti tuotanto- henkilökuntaa erityisosaamisen vahvistamiseksi.

Jatkuva laadunvalvonta

Laadunvalvonta on keskeinen osa tuotantoa. Laadunvalvonta alkaa yrttien ja rohdosten viljelyssä siementen tutkimuksesta ja lääketehtaan tuotannossa raaka-aineiden vastaanottotarkastuksesta käsittäen eri tuotantovaiheet pitoisuus- ja hygieniatarkastuksineen päätyen valmiisiin tuotteisiin.

Laadunvalvonnasta vastaa itsenäinen, tuotanto-organisaatiosta erillään toimiva laadunvarmistusorganisaatio.